LANGUAGE: Dansk English (UK)
www.tondering.dk

Kan man bevise at Gud eksisterer?

Nej! Det kan man ikke. Der er i tidens løb gjort forskellige forsøg på det, men de er allesammen temmelig ynkelige og utilstrækkelige.

Jeg vil derfor ikke gøre endnu et forkvaklet forsøg; jeg vil nøjes med en antydning:

Hvad kan vi vide med sikkerhed? Ved jeg med sikkerhed at den computer jeg i øjeblikket sidder ved, eksisterer? Nej. Det kan være den blot er en hallucination. Faktisk kan det være at alt omkring mig blot er hallucinationer. Måske eksisterer den såkaldt »virkelige« verden slet ikke. Måske er mine sanseindtryk blot noget der er opstået i min bevidsthed - en slags avanceret drøm.

Dybest set ved jeg ikke med 100% sikkerhed at verden omkring mig eksisterer. Det er til syvende og sidst et spørgsmål om hvorvidt jeg tror på mine sanser. Hvis jer er tilstrækkelig stædig, kan jeg men en vis ret benægte at den fysiske verden findes.

Men der er én ting hvis eksistens jeg ikke kan benægte: Min bevidsthed. Det er muligt at alt hvad jeg sanser blot er hallucinationer, men der eksisterer i hvert fald et eller andet der oplever disse hallucinationer: Det abstrakte begreb vi kalder »bevidsthed«.

Så for at opsummere: Det eneste jeg ved med sikkerhed, er noget metafysisk, nemlig at min bevidsthed eksisterer. Om den fysiske verden også eksisterer, er en trossag.

Med dette i tankerne bliver man mindre tilbøjelig til blankt at afvise alt hvad der ligger uden for den fysiske verden, og man bliver mindre skråsikker på at det der kan måles og vejes, er specielt vigtigt.

Hvor er løverne henne?

Hvor er løverne henne? – Fortællinger fra det Ny Jerusalem

Gratis e-bog: En roman om evigheden.